Współczesne czasy oferują wiele różnorodnych form łatwego i szybkiego jedzenia, znanego pod ogólną nazwą „fast foodów”. Moda na tego typu jedzenie pojawiła się w latach dziewięćdziesiątych, kiedy to nastąpił prawdziwy boom na zakładanie ulicznych budek z hot – dogami, hamburgerami i frytkami. Obecnie ogromną popularnością cieszą się fast foody pochodzenia tureckiego, a więc kebaby. Wyposażenie gastronomii do wyrobu kebaba nie jest zbyt wymagające. Przede wszystkim należy posiadać odpowiednie urządzenia do kebaba – a więc opiekacz do kebaba, nóż elektryczny, opiekacz. Poza tym lokal musi posiadać odpowiednie wyposażenie kebaba – specjalnie przygotowane lady, w których właściciel będzie trzymał sosy do kebaba oraz wszelkiego rodzaju składniki sałatek, szafy chłodnicze oraz zamrażarki, gdzie kupujący może wybrać napoje.
Do wyposażenia baru z kebabem z pewnością przydaje się również mikrofalówka, jako że klienci oprócz kebaba mogą zażyczyć sobie inne produkty takie jak na przykład hot dog czy cheeseburger, do których konieczne jest posiadanie mikrofalówki. Bar z kebabem musi również spełniać odpowiednie wymagania sanitarne, posiadać zaplecze, ubikację dla personelu i gości, zlewozmywak i umywalkę.
Gdy już spełni się wszelkie wymagania związane z higieną i wyposażeniem należy odpowiednio ustalić menu kebaba, a więc stwierdzić jaki typ kebaba będzie się najlepiej sprzedawał. W ofercie kebabów można znaleźć całe mnóstwo – kebab w cieście, kebab w bułce, kebab w chlebie tureckim, kebab w zestawie z frytkami, kebab z mięsa z kurczaka, kebab tradycyjny czy też kebab wieprzowy. Oprócz tego istotną sprawą jest odpowiedni dobór sosów – tradycyjny kebab jest daniem ostrym, jednak nie każdy klient jest amatorem chilli i pieprzu. Tak więc obok sosów ostrych powinno się również uwzględnić sosy łagodne, majonezowe, czosnkowe, keczup cy też na przykład jakąś szczyptę egzotyki w stylu tsatsiki.
Sponsor artykułu: www.gastroprofit.pl