Smaki różnych światowych kuchni to z pewnością pasja wielu amatorów dobrego jedzenia. Kaloryczne czy mniej, zdrowe czy też nie, najważniejszy czynnik stanowią walory smakowe i odczucia kulinarne podniebień. Czy jest jakiś rodzaj jedzenia ulubiony i doceniany przez zdecydowanie większą grupę smakoszy, bez względu na region pochodzenia czy zamieszkania?
Na szczególną uwagę w tej tematyce może zasłużyć dobry kebab. Kraków jest miejscem szczególnym, gdzie spotkać można nie tylko rzesze smakujących go tysięcy turystów, ale również jego mieszkańców, których gusta kulinarne lubują się właśnie w tym rodzaju jedzenia. Z pewnością przekonuje ich do tego najlepszy kebab w Krakowie. Z drugiej strony, zastanawia fakt takiej popularności egzotycznej potrawy, zważywszy na fakt, iż dawna stolica kraju posiada wiekowe tradycje, nie tylko i wyłącznie historyczne, ale również kulinarne. Osławiona już uczta króla Kazimierza Wielkiego wskazuje już w ówczesnej epoce na olbrzymie zainteresowanie tematyką kuchenną. Sława, którą przyniosła owa królewska impreza, świadczy o bogatych tradycjach przyrządzania smakowitych posiłków. Zapewne symbolem spożywczym, kojarzonym z Krakowem i sprzedawanym przyjezdnym turystom w sporych liczbowych ilościach są znane precle. Wizyta w grodzie legendarnego Kraka i nie skosztowanie owego symbolu, jest równoznaczna z pominięciem Wawelu.
Skąd zatem, mimo historycznie długich i głębokich tradycji rodzimej kuchni – tak wielka popularność i pokusa na kebab? Czy to co polskie, już się znudziło i przejadło? A może to kolejne trendy mody, które z czasem również przeminą. Prawdą jest, że społeczeństwo uwielbia odkrywać nowe obszary doświadczeń, które są jeszcze nieznane. W obszarze kulinarnym można to zauważyć w sposób dobitny.
Faktem jest jednak, że to co zagnieździ się w naszej kulturze na dłuższy czas, to znaczy, że jest naprawdę wartościowe i dobre. Jeśli kebab znalazł od długiego czasu uznanie wśród sporych mas, potwierdza to tylko ów fakt. Smak i zapach dobrego kebabu wypełniający zabytkowe uliczki Krakowa, potrafi przyciągnąć kulinarnych koneserów z odległych zakątków kraju.