Gluten jest niebezpieczny dla ludzi, którzy go nie trawią. Osoby tolerujące produkt zwykle z powodzeniem mogą spożywać ten produkt, ale osoby uczulone muszą strzec się, ponieważ konsumowanie może prowadzić do opłakanych konsekwencji. Na nieszczęście dla uczulonych większość produktów spożywczych mieści w sobie ten wytwór, dlatego można kupować w miejscach, sprzedających produkty wyłącznie bezglutenowe. Można się też pokusić o przygotowywanie artykułów bezglutenowych w domu. Niektóre rzeczy można przygotować szybko, a inne wolniej, jednak kupno gotowych produktów zazwyczaj wychodzi o wiele drożej niż ich przygotowanie. Zatem opłaci się podjąć próbę by zrobić samodzielnie produkty nie zawierające glutenu.
W mediach nieraz widnieje zapytanie: jak zrobić mąkę bezglutenową? Odpowiedzi jest wiele bo tę mąkę można zrobić na wiele sposobów. Ważne jest, co zamierzasz zrobić na bazie tej mąki. Możesz ją wykorzystać do zagęszczania zup czy sosów, ciasta na pierogi, ciast i placków ryżowych, placków ziemniaczanych, i do mnóstwa innych potraw. Zwykle mąkę bezglutenową robi się miksując różne mąki, bez glutenu, między innymi mąkę sojową z ryżową.
Wartościowe recepty na mąki bezglutenowe odszukasz u Olgi Smile. W mediach czy książkach odszukasz mnóstwo przepisów, jak zrobić mąkę bezglutenową domowymi sposobami. Najczęściej są łatwe w sporządzaniu, bo należy tylko odpowiednio zmielić produkt do konsystencji mąki. niektóre są bardziej kłopotliwe – wśród nich jest mąka kokosowa – ponieważ wiórki kokosa należy namoczyć na noc, a następnie przelać wrzątkiem, by je całkiem odtłuścić, po czym ususzyć w piekarniku i dopiero potem można je zmielić na proszek w młynku do kawy. Mimo to i tak dobrze jest odżałować na to czas i zaoszczędzić pieniędzy.