Wszyscy znamy ogromne zalety domowego ciasta. Przygotowane z dobrej jakości składników, rozpływające się w ustach, często kojarzone z ciepłą, przyjemną atmosferą. Biszkopty, babki, serniki, tarty, z owocami, z kremem, z czekoladą… W przypadku ciast można do woli przebierać i eksperymentować.
Na przykład zamiast tradycyjnych wypieków przygotować coś bez użycia piekarnika. Ciasta bez pieczenia są super i mają dużo plusów. Nie trzeba w ogóle posiadać piekarnika, nie wymagają dużej ilości czasu ani nakładów pracy, nadają się na wszelką okazję. Co najważniejsze, przepisy na ciasta na zimno są błyskawiczne i bardzo łatwe, co sprawia, że może przygotować je praktycznie każdy, nawet początkujący domowy cukiernik. Czas przygotowania rzadko przekracza godzinę, dlatego są fantastycznym rozwiązaniem dla zabieganych. Stanowią doskonałą alternatywę dla ciast pieczonych, gdyż są mniej pracochłonne oraz bardzo często mniej kaloryczne.
Natomiast stosując wypróbowane, dobrze znane połączenia składników, jesteśmy w stanie odtworzyć smak tradycyjnego ciasta pieczonego. Posiadają też cechę, której trudno szukać wśród ciast z piekarnika – niemożliwe jest uzyskanie zakalca, ponieważ ciasta niewymagające pieczenia zawsze się udają! Można je przygotowywać nie tylko latem – są odpowiednie na cały rok. Ciasta bez pieczenia jak żadne inne można też dowolnie urozmaicać i modyfikować według własnego gustu. Nietrudno wyobrazić sobie porażkę, która by nastąpiła, gdybyśmy dodali galaretkę do surowej masy sernika przeznaczonego do pieczenia.
W przypadku sernika na zimno, dodatek galaretki w masie serowej nada jej posmaku owoców, sprawi też, że sernik szybciej zgęstnieje. Stwarza to okazję do wprowadzania w czyn niekonwencjonalnych pomysłów kulinarnych i osiągania inspirujących, a przede wszystkim smakowitych wyników.