Dobry kebab dla każdego znaczy co innego. Co do jednego jesteśmy jednak zgodni – dobrze wypieczona bułka lub tortilla, świeże składniki i własnoręcznie przygotowywane sosy są bardzo, bardzo istotne. Proporcje tych składników zależą już od indywidualnych preferencji. Najlepszy kebab to jednak taki, który jest przygotowywany z sercem, chrupiący i pachnący smakowicie.
A jeśli nie kebab to co? Może burgery (Kraków – U Szwagra)? Tu mamy jeszcze większe pole do popisu. Mnogość możliwości sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Zdawałoby się, że niezbędną podstawą jest mięso – nieprawda! Istnieją przecież burgery wegańskie. Co do jednego jednak wszyscy jesteśmy zgodni – bez bułki burgera nie będzie. A co dalej? To już zgodnie z upodobaniami. Większość wybierze wielki kawał wołowiny. Do tego warzywa – klasyczny zestaw to sałata, pomidor, ogórki i cebula. Później ser, sosy – czosnkowy czy barbecue i zamykamy kanapkę. Tak powstaje podstawowy burger, który zasmakuje chyba każdemu. Ale dlaczego nie spróbować by czegoś nowego? Do warzyw dorzucić chociażby oliwek, bułkę posmarować pastą z awokado, zaś ser zamienić na oscypek. Jeśli nie przypadnie nam do gustu, zawsze możemy powrócić do klasycznego zestawu.
A dla tych, którzy nie lubią bułek – może frytki? Podawane z tartym serem i sosami będą znakomitym rozwiązaniem na mały i duży głód.
Hot dog to także przyjemna opcja. Zwłaszcza taki z dodatkiem prażonej cebuli, warzyw i sosów, o czym często zapomina się w modzie na samą bułkę z parówką podawaną na stacji benzynowej. Możemy również zamówić gyros – czyli wnętrze kebaba, podawane z frytkami, jeśli interesuje nas pełne danie obiadowe.
Opcji szybkich dań jest cała masa i każdy znajdzie coś dla siebie. Powoli powstają już nawet budki z wegańskimi fastfoodami, co dobitnie ukazuje popularności dań przygotowywanych w kilka minut.